Svenskar i USA 1940

Databasen är ett utdrag ur den Amerikanska folkräkningen 1940 (US Census 1940). Folkräkningen gjordes per den 1 april 1940 och utdraget är alla de personer som uppges vara födda i Sverige. Databasen innehåller knappt 447.000 poster. Förutom uppgifter om namn, ålder, civilstånd så finns det så klart uppgifter om var personen bodde 1940. Det finns även information om var personen bodde den 1/4 1935, som kan ge ledtrådar för vidare forskning.

Databasen innehåller alltså bara de personer som har uppgett att de är födda i Sverige, klickar man vidare till bilden så hittar man mer uppgifter om familjen, man/hustru, barnen och andra som bor i hushållet.

Svenskar i USA 1940
Utdrag från den Amerikanska folkräkningen 1940. Klicka på den för att se den i originalstorlek.

I exempelbilden ovan (på rad 23) hittar vi Victor Sjolin som bor i Rockford, Winnebago County, Illinois. På bilden ser vi att förutom Victor består familjen av hustrun Ruth som är 39 år gammal och född i Minnesota samt barnen Lois 8 år, Gene 5 år, Dorothy 4 år, Robert 3 år och Audrey 1 år. Alla barnen utom det äldsta är födda i Illinois och Lois är född i Minnesota. I kolumn 14 hittar man uppgifter om den högsta årskursen man gått i skolan. Både Victor och Ruth har gått 8 år i skolan. Stjärnan efter Ruths namn betyder att det är hon som har lämnat uppgifterna till folkräknaren.
 
På samma sida ser vi ytterligare 7 personer som är födda i Sverige.
 

Ett register är bara ett register

Tänk på att ett register är alltid bara ett register.
Det är bara en ingång till handlingarna och kontrollera alltid om det är möjligt med originalkällan.
Det förekommer fel bland uppgifterna som registret bygger på (prästerna kan ha skrivit fel). Bilderna och handstilarna kan vara svårlästa, ord och siffror kan ha tolkats fel och den som har skrivit in uppgifterna i registret kan ha skrivit fel.
Mycket tid och resurser, både maskinellt och manuellt, har använts för att "tvätta" registret, för att hitta och rätta fel och för att kvalitetshöja registret, men det förekommer fortfarande fel.
Hittar du felaktigheter i registret kan du felanmäla detta direkt i programmet.

ANTAL FÄRGBILDER

84 176 570

Mer info om våra färgbilder

  VarukorgStarta programmet