Släktforskning

Som släktforskare lär man sig nya saker hela tiden. Man måste lära sig att leta i militära handlingar om man hittar en militär i släkten, man måste veta hur man skall leta efter bouppteckningar om man är intresserad av vad en person ägde. På dessa sidorna hittar du fördjupad information om en dessa sakerna. 

Nybörjarhandbok

Nybörjarhandbok i släktforskning

ArkivDigitals nybörjarhandbok består av 56 sidor som hjälper dig komma igång med din släktforskning. Den innehåller bland annat grundläggande information om släktforskningsämnet, sekretess och källhantering. I inledande kapitel finner du en praktisk handledning i hur du registrerar dig som användare hos ArkivDigital, köper ett abonnemang samt installerar och kommer igång med användandet av vårt läsprogram. Resten av handboken lägger sitt fokus på det verkligt matnyttiga: hur du använder dig av historiskt källmaterial för att lära dig mer om dina förfäder.

”Börja släktforska med ArkivDigital” guidar dig från dina tre ingångsuppgifter (namn, datum, plats) till de gamla dokumenten med information om din släkt från svunna tider. Fokus ligger på födelse- och dopböcker, lysnings- och vigselböcker, död- och begravningsböcker, husförhörslängder och församlingsböcker samt bouppteckningar. Vi tittar även lite på namnskicket förr, oäkta barn samt hur ArkivDigitals AID-nummer kan hjälpa dig till mer effektiva källhänvisningar. Självklart guidar vi dig med både beskrivningar och praktiska släktforskningsexempel.

Ladda ner "Börja släktforska med ArkivDigital" som pdf (3,5 MB)

Introduktion till släktforskning

Om du vill komma igång med din släktforskning kan denna onlinekurs var en bra start. Vi kommer gå igenom grunden inom släktforskningen och introduktionen innehåller bland annat:

  • Grundläggande begrepp inom släktforskningen
  • Arkiven i Sverige
  • Bygga ditt släktträd utifrån kyrkböckerna
  • Använda andra typer av arkivhandlingar för att lära känna dina förfäder
  • Organisera din släktforskning i ett släktträdsprogram

 

Onlinekurs: Introduktion till släktforskning

Exempel på släktforskning

I detta exempel kan du se hur man hittar uppgifter i de gamla arkivhandlingarna. Vi bygger ett släktträd baserat på personen Augusta Hall från Älvsbacka församling i Värmland.

Onlinekurs: Exempel på släktforskning - Augusta Hall

Släktforskningskurs med våra samarbetspartner

Om du är nybörjare är en grundläggande släktforskningskurs hos ett studieförbund eller en annan kursarrangör ett bra sätt att komma igång med din egna släktforskning. ArkivDigital har ett välutvecklat samarbete med flertalet kursarrangörer. Kolla in kursutbudet på din ort hos följande kursarrangörer:

Även en del lokala släktforskarföreningar arrangerar kurser inom släktforskning se Sveriges släktforskarförbund.

Om du som kursledare vill använda dessa Introduktion till släktforskning eller Augusta Hall, så finns möjlighet att ta del av bilderna i en Pdf version. Tag kontakt med oss, så skickar vi över detta och lite annan information. Skriv gärna lite information om vilket sammanhang.

ANTAL FÄRGBILDER

84 176 570

Mer info om våra färgbilder

  VarukorgStarta programmet