Födelse- och doplängd

Födelselängderna är kronologiskt förda och i dessa skall alla barn som är födda och döpta i församlingen finnas antecknade. De äldsta längderna innehåller bara dopdatumet då man ansåg att detta var viktigare än när personen föddes. Ibland kan prästerna missa någon händelse och då kan man titta sist på det året för där kan finnas kompletteringar.

Man hittar uppgifter om barnets namn, vem som är pappa och mamma och var de bodde när barnet föddes. Det finns uppgifter om vem som bär barnet till dopet och vem som är faddrar. I äldre handlingar brukar dessa förkortas Susc: och Test: vilket är latin för gudmor och faddrar.Vissefjärda C:2 s.119

Med hjälp av uppgifterna i födelseboken om föräldrarna och var de bodde får man en hänvisning till var man skall leta i husförhörslängden. Leta reda på familjen i husförhörslängden och få nya uppgifter om syskon och var föräldrarna är födda.

Även om du idag tycker att det är onödigt att anteckna vem som är fadder och gudmor så är rådet att göra detta. Du kan komma att behöva dessa uppgifter i framtiden och då är det ju onödigt att du inte redan gjort anteckningarna.

Vissefjärda C:2 s.119

föregående   nästa

ANTAL FÄRGBILDER

89 526 982

Mer info om våra färgbilder

  VarukorgStarta programmet