Varför ArkivDigital?

Genom vår nyfotografering blir allt lika läsbart som i originalboken!
Vi i ArkivDigital har lång erfarenhet av släktforskning och den teknik som krävs för att snabbt och lätt kunna navigera i materialet.

Här nedan får du en beskrivning av bakgrunden till varför ArkivDigital finns och varför vi tycker det är så viktigt att genomföra nyfotograferingen av kyrkoböckerna i färg.

ArkivDigital - Av släktforskare för släktforskare!

Historien - Det mikrofilmade svart-vita materialet
Från början var de få som hade möjligheter att släktforska. Man var tvungen att åka runt till de olika församlingarna eller till arkiven. Om man hade sin släkt långt ifrån där man bodde så var det långa resor och dyra pengar för att stilla sin nyfikenhet.

Jämförelse Lomma C:1

Mellan 1948-1963 genomförde mormonkyrkan (Jesu Kristi Kyrka av Sista Dagars Heliga) en mikrofilmning av omkring 100 miljoner sidor ur de svenska arkiven. Släktforskning har för mormonerna en religiös grund. Man kartlägger gångna tiders släktförhållanden för att kunna utföra ställföreträdande dop som binder samman familjerna i en evig släktkedja. Eftersom mormonerna har sitt "högkvarter" i Salt Lake City i Utah, USA och de flesta mormonerna bor i USA så var det tillgängligheten av materialet som var viktigt för dem.
Som tack för hjälpen fick svenska staten en uppsättning film.
MikrofilmerLäsapparat

Nu ökar tillgängligheten för den vanlige släktforskaren i Sverige. Man kan låna hem kopior av volymen till sig själv eller till ett bibliotek och det går att göra kopior av handlingarna. På 1980-talet börjar man konvertera dessa mikrofilmer till mer lätthanterliga mikrokort (mikrofiche).

Framtiden - ArkivDigitals nyfotografering i färg
Den mikrofilmning som man gjorde för 40-60 år sedan har sedan digitaliserats av både SVAR och Genline. Tyvärr är det många som tror att originalböckerna på arkiven är svarta och i många fall oläsliga. Så är det lyckligtvis inte, det är kopiorna som är svarta och oläsliga. Eftersom ArkivDigital nyfotograferar det gamla unika källmaterialet med nutida teknik i färg så blir läsbarheten väldigt mycket bättre.
Godegård C:3 svartvitGodegård C:3 färg

Vinter 2011 blev första steget i vår målsättning klart. De äldre kyrkoböckerna från äldsta tid till 1894 för hela Sveriges kyrkoböcker (serierna AI, B, C, E och F) är nu klara. Nu fortsätter vi att fotografera andra handlingar. Vi har kommit olika långt vid de olika arkiven och därför finns olika material från olika delar av landet.

Kyrkoböckerna behöver alla som är intresserade av släktforskning, det är i detta materialet som vi hittar grunduppgifterna som namn, födelseuppgifter och familjeuppgifter. Men när du har forskat ett tag så börjar du leta efter andra typer av uppgifter, du vill lära känna dina förfäder och släktingar. Hur var det att leva förr i tiden, hade de det bra ställt? När köpte man sin gård? Frågorna är säkert lika många som antalet släktforskare.

Vi kommer att fotografera allt detta materialet som gör att du kan "sätta kött på dina förfäders ben". Bara för att nämna lite så kommer vi att fotografera mantalslängder, domböcker, bouppteckningar, militära rullor, fängelsehandlingar, 1900-tals material m.m. Listan kan göras hur lång som helst.


Varför ArkivDigital?

  • Spar tid genom att släktforska hemma via Internet
  • Överlägsen bildkvalitet
  • Prisvärda abonnemang
  • Bra och lättanvända verktyg
  • Vi bevarar den svenska kyrkoboksskatten i framtidssäkra format

pil Vad du får med ArkivDigital online


Prova ArkivDigital online

Vill du prova vårt verktyg ArkivDigital online och se hur våra bilder ser ut?


 

ANTAL FÄRGBILDER

90 341 584

Mer info om våra färgbilder

  VarukorgStarta programmet