Död- och begravningslängd

Även dödböckerna är kronologiskt förda. I denna antecknar prästen vem som dör och begravs i församlingen. Man brukar skriva in dödsorsaken, men man skall ha i tanken att man förr i tiden inte var medicinskt utbildad och man skrev ofta symptomen om man inte exakt visste vad det var som orsakade dödsfallet. Ålderdomsbräcklighet och okänd barnsjukdom är vanliga orsaker.

Man brukar hitta uppgifter om hur gamla de som dör är, men ibland skall man ta dessa uppgifter med en nypa salt för att räkna var inte alltid prästernas starka sida. Det kan slå på en del år både framåt och bakåt. Ibland är det bara uppskattningar.

RunstenVissa präster skriver mycket intressanta och spännande levnadsbeskrivningar om de som dör. Det är lite upp till vilken präst det är, men det kan vara ett par sidor med uppgifter om var personen föddes och föräldrar, hur länge man bodde hemma och var man flyttade. Vem man gifte sig med och hur många barn man har fått. Ibland kan det finnas antecknat att av de 4 sönerna och 3 döttrarna lever ännu 3 söner och 1 dotter.

Vissefjärda C:2 s.513

föregående   nästa

ANTAL FÄRGBILDER

89 526 982

Mer info om våra färgbilder

  VarukorgStarta programmet