Flyttningslängd

I flyttningslängderna antecknar prästerna alla de som flyttar in och ut i församlingen. Om man bara flyttar inom samma församling så blir det ingen anteckning i dessa längderna.

Det är oftast på hösten man flyttar mellan olika arbetsplatser och man antecknar namnet på de som flyttar och ibland när de är födda. Var de kommer ifrån och var de flyttar till. Dessa längder fungerar som en ingång till husförhörslängderna. Prästerna brukar anteckna vilken gård eller till och med vilken sida i husförhörslängden som personerna finns på.

Om en person flyttar många gånger under sitt liv så är Vissefjärda C:2 s.577 det ganska stor risk att uppgifterna förvanskas. Därför är det ett bra tips att om en födelseuppgift inte stämmer så skall man följa personen bakåt genom hela livet, genom varje flytt och ganska snart ser man om en präst har skrivit en siffra slarvigt. Hittar man ingen felskrivning så kommer man ju förr eller senare tillbaka till då personen var så pass ung att han fortfarande bodde hemma hos sina föräldrar.

Underlagen till flyttningslängderna kallas flyttattester och om de finns bevarade så finns de i serie HII:

Vissefjärda C:2 s.577

föregående   nästa

ANTAL FÄRGBILDER

89 526 982

Mer info om våra färgbilder

  VarukorgStarta programmet