En första titt i en kyrkobok

Ganska snart kommer du att se att man inte har haft datorer och skrivmaskinstext hela tiden. Att lära sig läsa den gamla handstilen kräver en del träning, men man kastar sig inte direkt in i text och handlingar från 1700-talet utan man börjar ju vid nutiden och jobbar sig bakåt i tiden. Man lär sig hela tiden olika handstilar och man får många gånger sitta och jämföra bokstäver för att komma fram till vad det står. Man kanske kan läsa ett ord som börjar på B och ser man samma bokstav kan man dra slutsatsen att det andra ordet man inte kan läsa börjar på ett B och då är man en bit på vägen.

Oxie C:2 (vigselbok 1761)
Oxie C:2 (vigselbok 1761)

Exemplet här ovan är ett extremt fall. Så här brukar det inte se ut i vigselböckerna, men å andra sidan visar det den tidens sätt att se på saker och ting. Så här skriver prästen Ludvig Bützow 1761:

d.9 augusti lÿstes för horebocken Lars Bengtsson och horan Elsa Nilsdoter här i bÿn. Wigdes d.4 october.

Att kallas för horbock och hora vid denna tiden innebär att man har fått barn i ett annat förhållande under tiden man är gift. Dessa ord ger oss en massa spännande information vi kan använda i släktforskningen.

föregående   nästa

ANTAL FÄRGBILDER

89 526 982

Mer info om våra färgbilder

  VarukorgStarta programmet